1 2 3 4 5

Вести22. март – Светски дан вода

Светски дан вода се 2020. године обележава 22. марта. Тиче се климатских промена и промена у воденим површинама и како су те две појаве повезане.

Адаптација на ове нове промене ће заштити наше здравље и спасити многе животе. Ефикасније коришћење вода ће смањити ефекат стаклене баште. Не можемо да чекамо, свако има своју улогу у овоме.

Екстремне климатске промене чине приступ води ређи, непоузданији, и чине воде загађенијим. Људској врсти је вода неопходна за живот. Планови за сузбијање климатских промена морају бити интегрисани у различитим секторима једне државе и између других држава. Сви планови морају имати један циљ, безбедан и одржив приступ води.

Како глобална популација расте, тако расте и потрошња воде, те се на тај начин смањују резерве пијаће воде и оштећује природа широм света. Решења укључује заштита океана, коришћење пољопривредних техника које не загађују, и заштита извора воде. Вода је наш најдрагоценији ресурс, морамо је одговорно користити.

Генерални секретар УН Антонио Гутијереш је изјавио: „Упозорења су неопходна, али застрашивањем нећемо одрадити посао“ . И заиста, климатске промене могу деловати застрашујуће. Али постоји једна проста ствар коју можете одмах сад урадити да би сте спречили климатске промене, престаните да траћите воду!

Текст на основу извора уредиo др Милан Врбљанац, Општа болница Панчево

Извор: https://www.worldwaterday.org/2020-home/learn/