1 2 3 4 5

Вести14. октобар – Светски дан вида

Светски дан вида обележава се сваке године 14. октобра како би се подигла свест о превенцији оштећења вида. Према подацима Светске здравствене организације, у свету је око 39 милиона људи слепо. Сматра се да је чак око 70% болести који доводе до губитка вида могуће превенирати.

Оштећење вида погађа људе свих старосних доби и има велике и дуготрајне последице на све аспекте живота, укључујући свакодневне активности, интеракцију са заједницом, образовање, запошљавање и сл. Са једне стране потребно је радити на промени штетних животних навика, које су један од основних узрока појаве хроничних болести. Такође, треба подржати и категорију особа са већ оштећеним видом, како би њихово функционисање било боље и квалитетније.

Брига о здрављу чула вида требало би да буде континуирана, од самог рођења, јер постоје болести ока са којима се рађа, а које је могуће лечити уколико се открију на време. Потом за школску децу, један од начина раног откривања поремећаја вида је скрининг за рано откривање поремећаја вида. Због непредузимања мера лечења слабовидости код деце, могу се јавити психолошке сметње, ограничава се избор занимања, мења се понашање и успех у школи , долази до губитка пажње и губитка интересовања и сл. Код одраслих , уколико немају познатих хроничних болести, након 40.године, превентивни прегледи би требало да се раде једном 2 године.

У свету је водећи узрок слепила или слабовидости катаракта-замућење очног сочива. Катаракта је пример болести која се може успешно излечити хирушком интервенцијом, након чега се вид враћа у потпуности. Међу честим узроцима слабовидости су некориговане рефракционе аномалије, као што су кратковидост, далековидост и астигматизам. Наведене мане се, уколико се благовремено почне са ношењем наочара , успешно коригују. У земљама у развоју, као узроци оштећења предњаче недијагностиковани глауком и компликације шећерне болести. Ово су болести, код којих може доћи до неповратног губитка вида. За њихово благовремено откривање изузетно су важни превентивни прегледи после 45. године живота.Према подацима Светске здравствене организације, кратковидост је у порасту. Поред генетских фактора који утичу на појаву ове болести, и фактори спољашње средине значајно могу утицати, као што је на пр. напрезање очију услед употребе дигиталних уређаја. Држање таблета, мобилних уређаја и сл. преблизу очију препознато је као фактор ризика за оштећење вида. Данас постоје посебне апликације које реагују када држите уређај сувише близу очију, користећи софтер за препознавање лица, апликација угаси екран када се уређај држи преблизу, а откључа екран када је на безбедној удаљености.

Боравак у природи и природна светлост могу да спрече неке од болести ока. Ипак, због сунчевог зрачења, саветује се ношење заштитних наочара. Правилна исхрана важна је за цео организам , па и за здравље очију-витамини, минерали, антиоксиданти. На тржишту се могу наћи и посебно справљени суплемнти, који доприносе очувању и побољшњу вида.

Текст на основу извора уредила др Мирјана Бркић

Извори:

1.www.drsandraovanović.rs

2.www.optometrija.net

3.www.yason.rs