1 2 3 4 5

Вести12. мај – Дан сестринства

Чинити оно што нико други неће, на начин на који то нико не може, упркос свему што пролазимо, то је бити медицинска сестра.

12. маја обележава се Међународни дан сестринства -дан рођења Флоренс Најтингејл, болничарке из 19.века-зачетнице модерног сестринства. Бити медицинска сестра је јединствен позив који тражи оно најлепше у људском бићу а то је човечност и преданост позиву.

Као медицинска сестра имамо прилику излечити срце, душу и тело нашим пацијентима, њиховим породицама, као и нас самих. Наш посао је волети људе кад боли, задржати све властите сузе и почети цртати осмехе на лицима људи. Медицинска сестра пружа професионалну помоћ појединцу, породици, заједници када њима недостаје снага, воља или знање на свим нивоима здравља од зачећа до краја живота.

Суочене са пандемијом Корона вируса медицинске сестре су на првој линији одбране. Пружају достојанствен третман сваком оболелом пацијенту, дају стручне савете, одговоре на питања, умирују страхове како оболелих тако и њихових породица. Храбре се међусобно, пружају подршку једни другима, дају непроцењив допринос ризикујући своје животе борећи се за сваки људски живот. Својом несебичном љубављу и стручним радом свакодневно доприносе бољем квалитету живота појединца,чинећи га бољим и лепшим.

Поносно ,захвално,храбро је носити име медицинска сестра!

Јасмина Вереш, специјалиста струковна медицинска сестра, ОБ Панчево