1 2 3 4 5

Вести5. мај – Међународни дан бабица

Занимање старо колико и човечанство, и упркос свим напредовањима у медицини, улога бабице ће трајати вечно.Њен значај се мери према рађању новог бића и ојачавању структуре породица и заједнице. Оне представљају спону између лекара и пацијента и присуствују фази највећег бола и највеће радости.

Бабица учествује у збрињавању жене пре, током и након порођаја, негује новорођенче, помаже и пружа подршку новој мајци и њеној породици.Целом тиму је у циљу да помогну мајци да безбедно на свет донесе нови живот и учине је срећном и задовољном.

Улога бабице у трудноћи, током и након порођаја је од великог значаја за сваку жену јер је порођај јединствено искуство за сваку трудницу.Она ће објаснити шта све треба припремити за породилиште, како препознати почетак порођаја и могуће компликације, као и шта се све може очекивати доласком у породилиште.Одговориће на сва постављена питања и тиме умањити страх са којим се сусрећу све будуће мајке.

Од уласка у породилиште, преко припреме за порођај, самог боравка у порођајној сали, па све до изласка из ње, брине о порођају, објашњава ток самог порођаја пружајући комплетну подршку.

Када порођај крене, помаже породиљи о заузимању положаја, правилном дисању и држању, предлаже коришћење лопте и струњаче, шетњу и вежбе и охрабрује је у сваком тренутку трајања порођаја помажући јој да сам чин активно учини лакшим, лепшим и сигурним.

Непроцењив је први сусрет тек рођене бебе са мајком непосредно након порођаја, контактом коже на кожу.Након мерења бебе, беба се мајци ставља на груди и већ се на порођајном столу успоставља први подој. Објашњава се правилно дојење, трајање подоја и даља нега новорођенчета.

Током целог боравка у породилишту, беби и мајци се пружа нега и подршка и стручним саветима припремају се за одлазак кући у жељи да ће порођај бити најлепше животно искуство..

За све време проведено у породилишту, бабица је сведок среће, бола и љубави новог живота.

Текст написала Александра Илкић, струковна медицинска сестра-бабица, бабица Гинеколошко-акушерског одељења.

Литература: bebologija-msmag.com, demetra.rs, vzsbeograd.rs