1 2 3 4 5

ВестиКомедо младеж

Комедо младеж је бенигна кожна промена која се састоји од груписаних, проширених фоликуларних отвора. Ови отвори су испуњени меканим кератином који у контакту са ваздухом потамни и има изгледа црних тачкица које се зову комедони, зато се и назива Комедо младеж. У народу комедони су познати као митисери ( митесери). Комедони су једна од главих карактеристика при појави бубуљица у пубертету, па се за ову врсту младежа често каже и да је акнеиформни младеж.

Неки аутори сматрају да овакав младеж настаје из пилосебацеалног фоликула, а неки да је у питању епидермални невус који укључује фоликуле длаке. Обично су појединачни, а некада се ногу наћи и у склопу неких синдрома повезаних са скелетним, очним, централним нервним системом и другим кожним абнормалностима, али тада се морају наћи још неки симптоми од стране ових система.

Овакав тип младежа је реткост. Није познато у којем проценту се јавља, али није примећена повезаност са полом и етничким карактеристикама. У већини случајева је присутан на рођењу, а код осталих се обично појављује пре 10. године живота. Постоје и примери да се први пут појавио код одраслих, чак и у седмој деценији живота, али је то обично узроковано траумом или после неких кожних обољења као што су Херпес зостер или Лихен планус.

Комедо невус се најчешће налази на лицу, трупу, врату и горњим екстремитетима, мада се може јавити на било којем делу тела. Обично се виђа једна група тамних кератотичних чепова који подсећају на саће. Може се јавити на једној страни тела или на обе, може да има облик траке или да буде испрекидан. Некада особа може да примети да је добила бубуљице на оваквом младежу, што је заиста и могуће као један вид компликација. Тада се уочавају цисте, гнојанице и апсцеси који обично настају као последица секундарне бактеријске инфекције. Таква фаза младежа захтева лечење антибиотском терапијом за коју ће дерматолог проценити да ли је довољно применити само локално или је потребна и орална примена.

У осталим случајевима када се ради о мирној фази младежа лечење није потребно. Може се применити неки од препарата за пилинг коже да се одстране кератотични чепови, мада се они могу изнова стварати, па се овакав вид неге може с времена на време понављати. Када је реч о комедо младежу који је великих димензија, на незгодном месту или само из естетских разлога може се уклонити применом ласера, мада је тада потребно добро проценити какав ће исход и дефект коже бити.

Др Тијана Брадић Бркић, специјализант дерматовенерологије, дерматовенеролошки одсек Опште болнице Панчево

Извор: "Дерматовенерологија са пропедевтиком", група аутора