1 2 3 4 5

Вести10. октобар – Светски дан менталног здравља

Светски дан менталног здравља 2023. је прилика да се људи и заједнице уједине иза слогана који је ове године „Ментално здравље је универзално људско право“. Неопходно је унапредити знање, подићи свест и покренути акције које промовишу и штите свачије ментално здравље као универзално људско право...

Свако, ко год и где год да се налази, има право на највиши могући стандард менталног здравља. Ово укључује право на заштиту од ризика за ментално здравље, право на доступну, приступачну, прихватљиву и квалитетну негу и право на слободу, независност и укључивање у заједницу. Добро ментално здравље је од виталног значаја за наше опште здравље и благостање. Ипак, један од осам људи широм света живи са менталним здравственим проблемима, који могу утицати на њихово физичко здравље, њихово благостање, начин на који се повезују са другима и њихов живот. Стања менталног здравља такође погађају све већи број адолесцената и младих. Стање менталног здравља никада не би требало да буде разлог да се неко лице лиши људских права или да се искључи из одлучивања о сопственом здрављу. Ипак, широм света, људи са менталним здравственим проблемима и даље доживљавају широк спектар кршења људских права. Многи су искључени из живота у заједници и дискриминисани, док много више не може приступити здравственој заштити која им је потребна или може приступити само нези која крши њихова људска права.

Историја Светског дана менталног здравља

Године 1992. Светска федерација за ментално здравље, коју је предводио тадашњи заменик генералног секретара, Ричард Хантер, прогласила је 10. октобар за Светски дан менталног здравља. Нису имали прецизан циљ осим да се залажу за ментално здравље у целини. У најмању руку, био је то напоран успон да се промени мноштво лоших и опасних навика које су људима погоршавале тешку ситуацију. Свет је имао мноштво проблема са менталним здрављем које није имало разумевање ни у медицини, као ни у свакодневном животу. Било је борбе за добијање јавних средстава за лечење у Француској, нехуманог третмана на Новом Зеланду и општег незнања о томе шта је ментално здравље заправо. Било је потребно деловати на глобалном нивоу како би се решила глобална криза. Прве три године, двочасовни телевизијски пренос емитовао се широм света преко сателита америчке информативне агенције. Студио се налазио у Талахасију на Флориди и постао је користан начин да се њихова порука заговарања пренесе у свет. Учешће су узели и поборници јавног здравља из Чилеа, Енглеске, Аустралије и Замбије, док су Женева, Атланта и Мексико Сити унапред снимили сегменте за емитовање. Прва тема Светског дана менталног здравља била је „Унапређење квалитета услуга менталног здравља широм света“ 1994. 27 земаља послало је повратне извештаје након кампање, а било је националних кампања у Аустралији и Енглеској.

Настављајући овај замах, чланови одбора широм света организовали су догађаје у складу са даном и његовом растућом популарношћу међу владиним одељењима, организацијама и цивилима. Почевши од 1995. године па надаље, Панамеричка здравствена организација (ПАХО) је организовала превод материјала комплета за планирање на шпански, француски, руски, хинди, јапански, кинески и арапски. Како су године пролазиле, све више земаља се укључило, а самим тим и цивила, јер је перцепција менталног здравља постала све више синоним за људска права.

СЗО наставља да ради са својим партнерима како би осигурала да се ментално здравље цени, унапређује и штити, као и да се предузму хитне мере како би свако могао да оствари своја људска права и приступ квалитетној нези менталног здравља која му је потребна. Придружите се кампањи Светског дана менталног здравља 2023. да бисте сазнали више о свом основном праву на ментално здравље, као ио томе како заштитити права других.

Текст на основу извора припремио др Владимир Чукић, Општа болница Панчево.

Извори:

1. https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2023

2.https://mentalhealth-uk.org/get-involved/mental-health-awareness-days/world-mental-health- day-2022/