1 2 3 4 5

ВестиПиогени гранулом

Пиогени гранулом је бенигна израслина на кожи која се најчешће јавља код деце и млађих особа, мада се може јавити и у старијем узрасту. Обично се јавља на прстима шака и на лицу, нарочито на уснама, очним капцима, а може се јавити и на гениталијама.

У питању је полулоптасти, мекани, црвени израштај величине око 1 сантиметра који подсећа на малину. Пиогени гранулом је стечени хемангиом у виду сплета крвних судова и због такве структуре је често склон крварењу. Јавља се неколико дана или недеља после повреде, када на месту ране дође до бујања крвних судова и формирања израслине изнад нивоа коже. Раније се сматрало да до промене долази због присуства бактерија, али је та теорија одбачена, мада је остао назив пиогени што асоцира на присуство гноја, али њега код пиогеног гранулома у основи нема. Пиогени гранулом хоће да се јави и код трудница и тада се обично налази на слузокожи усне дупље.

Он је сам по себи потпуно безопасна промена и више представља естетски проблем. Једина мана му је што је због свог изгледа склон честом повређивању, а због свог састава у тим ситуацијама хоће мало јаче да крвари. Грануломи мањих димензија могу некада и сами да се повуку, док они већи могу да се уклоне хируршки, радиоталасима, електрокаутеризацијом или ласером.

Сваку нови узраслину на кожи требало би да прегледа дерматолог да се не би превидела нека малигна промена.

Др Тијана Брадић Бркић, специјализант дерматовенерологије, дерматовенеролошки одсек Опште болнице Панчево

Извор: "Дерматовенерологија са пропедевтиком", група аутора