1 2 3 4 5

ВестиАДХД КОД ОДРАСЛИХ: СИМПТОМИ, ЗНАКОВИ И ЛЕЧЕЊЕ - Када кажемо АДХД мислимо на поремећај пажње са хиперактивношћу

Сиптоми код одраслих особа са АДХД-ом укључују тешкоће при управљању временом, тешкоће са памћењем, организацијом, емоционалном регулацијом и још много тога. Сазнајте како изгледа АДХД код одраслих и како се дијагностикује и лечи.

Поремећај пажње са хиперактивношћу код одраслих (АДХД или АДД) је неуролошки поремећај који погађа између 2-5 % одраслих и чешће се дијагностикује код мушкараца него код жена. АДХД код одраслих карактерише трајни образац непажње, хиперактивност и импулсивност који утичу на посао, обавезе код куће и међуљудске односе-посебно ако се не лечи. У прошлости се АДХД сматрао дечијим стањем, али је сада препознат као доживотно стање које се наставља и у одраслом добу у око 60% случајева. Људи са АДХД-ом могу добити дијагнозу у детињству или у одраслом добу. Ипак, многи одрасли са АДХД-ом никада у животу не добију дијагнозу. Научници верују да је АДХД у великој мери недовољно дијагностикован код одраслих.

Како АДХД изгледа код одраслих (симптоми)?
Симптоми АДХД-а код одраслих углавном подсећају на уобичајене знаке АДХД-а у детињству. Међутим, познато је да се интензитет симптома-посебно хиперактивност временом смањује код многих особа.

Који су чести симптоми АДХД-а код одраслих?
- Непажња
- Лоше уочавање детаља
- Тешкоће започињања и завршавања задатака
- Тешкоће усмеравања и регулације пажње
- Заборавност
- Лоше управљање временом, лоше организационе способности
- Хиперфокус
Према студији из 2020. године, људи са АДХД су често расејани, али они такође могу да имају нешто што се зове хиперфокус. Особа са АДХД-ом може се толико унети у нешто што је у жижи њеног интересовања да може престати све друго око себе да примећује. Ово стање хиперфокуса може довести до губитка представе о времену што такође може изазвати неразумевање од стране околине.

- Импулсивност
- Врпољење
- Немир
- Често упадање у реч
- Прекомерно причање
- Емотивна дисрегулација
- Ниска толеранција на фрустрацију
- Разлике у учесталости везане за пол
АДХД у детињству идентификован је далеко чешће код дечака него код девојчица са односом 5:1 у већини студија. Међутим, ове разлике у учесталости у односу на пол постају далеко мање искривљене са годинама, како се у одраслом добу више жена идентификује и дијагностикује. Неколико фактора може објаснити ова запажања. У детињству, девојчице имају мање споља видљивих проблема од дечака: оне пате од интернализованих проблема, хроничног умора и непажње, док дечаци више испољавају хиперактивност и агресивност. Жене показују ниже стопе хиперактивности и чешће имају непажљиви подтип АДХД-а, са каснијим почетком тегоба. Из ових разлога, људи запослени у здравству су мање свесни АДХД-а код жена због чега је мања вероватноћа да ће оне бити упућене на лечење.

У одраслом добу, већа учесталост анксиозности и депресивних поремећаја код жена може прикрити АДХД који је у основи свих тегоба и утицати на дијагнозу и лечење, који неће бити адекватни.

Изазови са којима се суочавају одрасли са АДХД-ом
АДХД код одраслих утиче на буквално сваки аспект живота, тим више ако стање остане недијагностиковано, нелечено или неефикасно лечено - што све може имати штетне последице на психолошко стање и квалитет живота појединца.

Утицај АДХД-а одраслих на академски и радни учинак
Симптоми АДХД-а код одраслих попут лошег управљања временом и лоше концентрације, одуговлачења и заборавности могу представљати проблем у школовању и на радном месту. Многа истраживања повезују АДХД са потешкоћама у школи (укључујући високо образовање) и на радном месту. Појединци са АДХД-ом имају више шансе да се суоче са потешкоћама да се запосле и задрже радно место у поређењу са неуротипичним одраслима, посебно ако нису лечени у детињству.

Утицај АДХД код одраслих на међуљудске односе
Симптоми АДХД-а код одраслих као што су лоша вештина слушања, ниска толеранција на фрустрацију, немогућност извршавања задатака и импулсивност могу довести до низа потешкоћа у романтичним везама, пријатељствима, породичним везама и другим социјалним односима.

Утицај АДХД-а код одраслих на злоупотребу супстанци
АДХД и злоупотреба супстанци често су повезани. Код одраслих са АДХД-ом двоструко је већа вероватноћа да ће им се дијагностиковати болести зависности у поређењу са особама без АДХД-а. Многи одрасли са АДХД-ом пријављају употребу супстанци попут алкохола и дрога као начина самолечења и управљања симптомима АДХД-а.

АДХД код одраслих и коморбидитет
АДХД код одраслих ретко постоји самостално. Отприлике 60% до 70% одраслих са АДХД-ом има коморбидни поремећај. Према студији о АДХД-у одраслих из 2006. године:
- око 40% има дијагнозу поремећаја расположења
- скоро 50% има дијагнозу анксиозног поремећаја, укључујући социјалну фобију (30%) и ПТСП(12%)
- око 15 % има дијагнозу болести зависности

Шта је узрок АДХД-а?
Узрок није до краја разјашњен, али многа истраживања указују на ове главне факторе:
- Генетика или наслеђе: АДХД је изузетно наследно стање. Отприлике половина родитеља са АДХД-ом имаће децу са овим стањем. Недавна генетичка истраживања такође указују на постојање
неколико маркера који су повезани са развојем АДХД-а.
Средински фактори: Студије сугеришу да је излагање екстремном стресу, траума или одређени токсини попут олова или бисфенола А повећавају озбиљност АДХД симптома.
Поремећаји развоја: Повреде мозга или догађаји који утичу на централни нервни систем током развоја као што су превремено рођење или употреба алкохола и дувана за време трудноће могу имати велику улогу у развоју АДХД-а.

Дијагноза АДХД-а код одраслих
Здравствени радници користе критеријуме из Дијагностичког и статистичког приручника за менталне поремећаје (ДСМ-5) за дијагнозу АДХД-а код одраслих. ДСМ-5 наводи девет симптома који указују на претежно непажљив АДХД(често се назива и АДД) и девет одвојених симптома који указују на претежно хиперактивно-импулсивни тип АДХД-а.
Одраслој особи се може дијагностиковати подтип или комбиновани тип АДХД-а ако има најмање пет од девет симтпома симптома у два или више окружења- на пример, на послу и код куће и да симптоми трају барем шест месеци.
С друге стране, знаци АДХД-а код тинејџера, одраслих и старијих особа нису толико познати. То доводи до погрешне дијагнозе, неспоразума и неуспешног лечења. Већина људи, укључујући и клиничаре имају нејасно разумевање шта АДХД значи. Они претпостављају да се АДХД изједначава са хиперактивношћу и лошим фокусом, највише код деце. Видљива хиперактивност се појављује само код 25% деце и 5% одраслих са овим стањем.

За боље разумевање АДХД-а одраслих постоје 3 кључне карактеристике АДХД-а које објашњавају сваки аспект овог стања:
1. Нервни систем који се базира на интересима
2. Емотивна преплављеност
3. Преосетљивост на одбацивање

„Људи са АДХД-ом све интензивније осећају. Када су у питању страсти, радости и радозналост, ово је добра ствар. Међутим, код преосетљивости на одбацивање, преплављености лошим емоцијама ибеса, снажне емоције могу бити исрпљујуће. “
- Едвард Халовел, доктор медицине.

Процена симптома код одраслих са АДХД-ом укључује следеће процене које се врше са психијатром са искуством у раду са АДХД-ом код одраслих:
- медицински преглед ради искључења других стања
- клинички интервју за прикупљање информација о породичној анамнези и историји симптома, посебно у детињству
- АДХД скале процене попуњене од стране одрасле особе и/или оних који их познају како би се проценили симптоми, предности и слабости

Третман АДХД-а код одраслих
Најбољи третман за одрасле са АДХД-ом је комбинација психотерапије и лекова. Потребна је блиска сарадња са лекаром ради прилагођавања лекова и дозе, како би се нашла права комбинација АДХД третмана за ублажавање симптома.

АДХД код одраслих и лекови
Постоје две главне врсте лекова који се користе за третман АДХД-а:
- стимуланси
- нестимуланси
- Стимуланси за АДХД код одраслих

Стимуланси који се разматрају као прва линија лечења деле се у две велике категорије:
- метилфенидати (Ritalin, Concerta, Daytrana и сл.)
- амфетамини (Adderall, Vyvanse, Evekeo и сл).
Сви стимуланси су различити облици ове две врсте лекова.

Нестимуланси за АДХД код одраслих
Постоји неколико типова нестимуланаса (разматрају се као друга линија лечења) који се користе за третирање АДХД-а.
Нестимуланси као што су Strattera или Intuniv, који су специфично дизајнирани за лечење АДХД-а. Други нестимуланси који се називају “off-label” за побољшавање симптома АДХД-а. Овде спада клонидин за АДХД, Wellbutrin за АДХД, лекови за регулацију крвног притиска или лекови за поспешивање будности. Лекари се одлучују за ову врсту лекова када други лекови за АДХД нису ефективни зато што они имају сличан механизам деловања на тело као неки АДХД лекови.

АДХД терапија за одрасле
Већина одраслих доживљава смањење АДХД симптома уз помоћ лекова, али се многи и даље боре са послом, свакодневним обавезама или ниским самопоштовањем које је настало као последица целоживотне борбе са поремећајем пажње. Лекови за АДХД могу неуролошки регулисати мозак. Психотерапија може организовати и мотивисати одрасле са АДХД-ом да се боре са одређеним изазовима. Међу уобичајене спадају:
- Когнитивно-бихејвиорална терапија (КБТ)
- Дијалектичка бихејвиорална терапија (ДБТ)

Ове терапије и интервенције у комбинацији са едукацијом о АДХД-у, могу помоћи одраслима да препознају места на којима симптоми АДХД-а стварају тешкоће њиховом животу и да раде на
- промени негативних образаца.
- Промене животног стила и природни лекови за АДХД код одраслих

Фактори околине играју велику улогу у тежини симптома АДХД-а код одраслих. Одрасли са АДХД-ом могу позитивно утицати на своје симптоме модификовањем фактора животног стила као што су:

Спавање: Проблеми са спавањем су чести међу одраслима са АДХД-ом. Одговарајући одмор-7 до 9 сати сна сваке ноћи - позитивно утиче на АДХД мозак и функционисањеи може помоћи у олакшавању симптома.

Вежбање: Студије показују да вежбање има позитиван утицај на АДХД мозак и може помоћи у смањењу симптома.

Дијета: Сви имају користи од здраве исхране, а то укључује и одрасле са АДХД-ОМ, од којих многи сами пријављују боље управљање симптомима одржавањем уравнотежене дијете

Додаци исхрани: Гвожђе, цинк и магнезијум су често природно ниски код људи са АДХД-ом.

Многе особе са АДХД-ом узимају их као суплементе, мада истраживања о предностима нису коначна. Мелатонин такође може помоћи код потешкоћа са спавањем. Такође, постоји пуно природних лекова за АДХД који могу помоћи у ублажавању симптома.


Извор: стетоскоп.инфо
датум: 5.5.2022.