1 2 3 4 5

ВестиШта је анална фисура?

Анална фисура представља пукотину која се јавља на завршном делу аналног канала. Може захватити само епител, али и читаву дебљину зида аналног канала.

Анална фисура обично настаје због отежаног проласка приликом пражњења тврде столице. Фактори ризика за њен настанак су исхрана са мало влакана, дуготрајни и понављајући затвори, али и стања након операција овог региона када се формира ожиљно ткиво које има слабију еластичност. Практиковање аналног секса такодје може бити повезано са развојем аналних фисура, као и стања дуготрајних проливастих столица и пролапса ректума. Статистички подаци показују да се аналне фисуре јављају подједнако код оба пола и нешто чешће у популацији одраслих.

Типични симптоми и знаци аналне фисуре су:

-јак бол који се јавља нарочито при вршењу велике нужде

-појава јаког бола при дефекацији узрокује да се пацијенти плаше самог чина што додатно погоршава опстипацију (затвор) и погоршава примармо стање

-може се јавити крварење у виду кончастих трагова крви на столици, или на тоалет папиру

-анална фисура се у највећем броју случајева налази на задњем делу аналног отвора, а знатно редје са предње стране

-често се јавља и хипертонија аналног сфинктера (појачан тонус)

Анамнеза са типичном клиничком сликом бола који је нарочито изражен при дефекацији је типична за аналну фисуру. Објективан преглед потврдјује дијагнозу и није потребно допунско тестирање, али ако се и поред регулисања столице поново јављају потребно је начинити колоноскопски преглед и претраге на Кронову болест, ХИВ, или малигне промене. Неопходно је регулисање столице што се у највећем броју случајева постиже уносом веће количине влакана у исхрани са појачаном физичком активношћу. Преко 80 % случајева аналних фисура пролази без даље терапије, ординирањем масти локално (масти могу бити са антибиотицима, али и малим дозама аналгетика).

Извор: http://www.simptomi.rs/index.php/bolesti/16-hirurgija-sa-ortopedijom/424-analna-fisrua-anni-bol-analne-regije-u-cmaru-anusa-pukotina-rana-prskotina-krv-na-toalet-papiru-analne-fisuresimptomi-medicina-zdravlje-lekar-trudnoca-bolesti-ishrana-dijeta-dijagnoza-uzrok-posledica-lecenje-terapija-beograd-srbija