1 2 3 4 5

ВестиАПСЦЕС ЈЕТРЕ

Апсцес јетре је ретко обољење најчешће узроковано гастроинтестиналним, а ређе системским инфекцијама.

Узрок настанка
Узрочници могу бити бактерије, паразити и гљивице.
Бактерије у јетру могу да продру на више начина: веном портом, асцедентним холангитисом, хепатичном артеријом, директним ширењем запаљивог процеса, уношењем бактерија приликом повреде предњег трбушног зида. Абдоминална запаљењска обољења која доводе до апсцеса у јетри су апендицитис, панкреатитис, улцерозни колитис, перитонитис, а најчешће бактеријска инфекција хепатобилијарног стабла и жучне кесице.

Клиничка слика
У клиничкој слици се може испољити акутна симптоматологија: повишена септична температура, бол у десном хипохондријуму, субиктерус или иктерус (жутица). Јетра је увећана, палпаторно болна, слезина увећана и мека.
Уколико се не лечи, апсцес се може увећати и продрети у плеуру, плућни паренхим, бронх. Перфорација у билијарно стабло доводи до дренаже апсцеса. Перфорација у трбушну дупљу је тешка и често фатална компликација.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, клиничке слике, објективног налаза, лабораторијских анализа, ултразвука, ЦТ-а (компјутеризована томографија).

Лечење
Велики апсцеси и мултипли у једном режњу се лече хируршки. Солитаран апсцес мањих димензија може се дренирати перкутаном трасхепатичном пункцијом.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 28.3.2023.