1 2 3 4 5

ВестиШта је чмичак (hordeolum)?

Чмичак је акутна и локализована гнојна упала фоликула трепавица, или лојних жлезда очног капка.
Постоје две врсте чмичка: спољашњи чмичак који настаје на рубу капка и захвата фоликуле трепавица и унутрашњи чмичак који настаје због упале лојних жлезда унутар капка, као последица застоја у пражњењу жлезде
Најчешћи узрочник упале је бактеријска инфекција бактеријом "Staphylococcus aureus" која се врло често налази на кожи.
Чмичак је врло учестала болест која захвата подједнако мушкарце и жене. Особе с неким хроничним обољењима (хронична упала очних капака, шећерна болест, хроничне исцрпљујуће болести, себореја) подложније су настанку чмичка. Стрес, такође, може бити одговоран за појаву чмичка. Код особа са повишеним вредностима масноћа у крви, могућност појаве чмичка је већа.

Болест се ретко компликује. Најчешћа компликација је хронична упала лојних жлезда капка која представља највише естетску сметњу, али може бити и толико велики да врши притисак на рожњачу и изазива сметње вида. Једна од компликација је и ширење инфекције са појавом вишеструких чничака, или ширење упале на цели капак и последично поремећени раст трепавица које често недостају. Могућност ширења по целом телу је изузетно мала и забележено је свега неколико пута.

Који су симптоми чмичка?
-болест почиње црвенилом и осећајем нелагодности у оку, као и осећајем бола у захваћеном подручју
-место инфекције постаје отечено и формира се болна квржица
-понекад, цели капак може бити отечен
-присутно је сузење, осетљивост на светлост и бол код трептања
-карактеристично за чмичак је појава жућкасте тачкице у средини квржице која указује на гнојење

Како се поставља дијагноза чмичка?
Дијагноза чмичка се поставља само на основу клиничке слике са објективним прегледом. Обично нису потребне допунске анализе, мада се код дуготрајних чмичака, може узети брис промене за микробиолошку анализу.

Како се чмичак лечи?
Препоручује се стављање топлих облога на захваћено око у трајању од 10 минута шест пута дневно, што помаже "сазревању" чмичка и повлачењу симптома. Нипошто се, не сме притискати чмичак.

За лечење се могу користити антибиотске и/или кортикостероидне масти за очи. Системско лечење антибиотицима (таблете) ретко је потребно, и то само у случајевима дуготрајних или многобројних чмичака.

Ако чмичак дуже траје, може се под локалном анестезијом отворити и испразнити гнојни садржај.
За време трајања болести требало би избегавати ношење контактних сочива, као и стављање шминке на очи. Чмичак је најчешће безопасан и пролази сам од себе за седам дана и тада престају и симптоми болести. Ћмичак не узрокује оштећење унутрашњих делова ока.

Само код неких људи биће потребно медикаментозно, или хируршко лечење. Чмичак је болест која се код неких људи јавља веома често и за ту појаву не постоји објашњење.

Извор: симптоми.рс
Датум: 24.5.2022.