1 2 3 4 5

Вести„Пацијентима доступна најквалитетнија дијализа", истиче шеф одсека Хемодијализе, нефролог др Горан Војиновић

„Када бубрези откажу неопходна је хемодијализа од које и зависи какав ће бити квалитет живот сваком пацијенту. Постоје квалитетније методе дијализе које су скоро као да је пацијент добио буберг. Ова метода била је и раније доступна само млађим пацијентима сада је захваљући Републичком фонду за здравствено осигурање доступна већем броју пацијента, што је од великог значаја", истиче нефролог др Горан Војиновић шеф одсека Хемодијализе.

„Имали смо ограничен број пацијента које смо могли да укључимо на овај начин, око 20 посто пацијента. Од Нове године педесет посто пацијента укључимо овом методом. Оваква терапија се за сада сматра најбољом и најквалитетнијом методом у лечењу пацијента са бубрежном слабошћу. Раније смо укључивали млађе пацијенте, а сада и средње доби и да им на тај начин продужимо животни век", каже нефролог др Горан Војиновић шеф одсека Хемодијализе.

„Пацијенти су на дијализи и машина ради уместо њихових бубрега. Није лак боравак више од четири сата, потпуно исцрпи њихов организам. Што је дијализа квалитетнија пацијент се боље осећа, такође не пате други органи", рекао је ефролог др Горан Војиновић шеф одсека Хемодијализе.

„Дијализаторе које сад користимо за једну врсту такозване проширене дијализе, по свом квалитету са квалитетном дијализом ми добијамо скоро 80-90 посто на квалитетној дијализи која пацијентима продужава живот", истиче нефролог др Горан Војиновић шеф одсека Хемодијализе.

Има пацијента који на хемодијализу иду више од двадесет година има и оних који су добили могућност да се самостално дијализирају код куће јер су од произвођача добили машине које им то омогућавају. За сада само три пацијента из Панчева имају ту могућност али са тенденцијом да ће их бити више. Најважније је да на Хемодијализи у Општој болници Панчево сада сви пацијенти добијају квалитенију дијализу што им продужева и побољшава квалитет живота.

Извор: РТВ Панчево
датум: 19.3.2024.