1 2 3 4 5

ВестиКОКСАРТРОЗА

Коксартроза представља артрозу кука. Артроза је дегенеративна промена зглобне хрскавице, која затим узрокује промене и на осталим деловима зглоба (зглобна чаура, кост), а пре или после се карактерише болом и оштећеном функцијом зглоба.

Узрок настанка
Тачан узрок ове, као и других артроза не зна се, али су позната стања која поспешују њено настајање. То су конгенитална сублуксација кука, аномалије у дужини ногу, дисплазија ацетабулума и Пертесова болест.

Клиничка слика
Главни симптом коксартрозе је бол при ходу. Најчешће се јавља у препони, глутеалном пределу, али и у колену. Краткотрајна укоченост при првим покретима, ограничени обим поједниних покрета (највише унутрашње ротације) и тешкоће при обувању, најважнији су рани знаци. Касније може доћи до скраћења ноге и значајне атрофије мишића. Скраћење ноге је последица померања главе фемура (бутне кости), истрошености, истањености или потпуног губитка хрскавице на појединим деловима зглобне површине, али и деформације главе фемура, импактирања врата у главу бутне кости или протрузије ацетабулума. То су уједно и најчешће компликације артрозе кука, као и разлози за хируршко лечење.

Дијагноза
Осим на основу симптома, болест можемо дијагностиковати и на темељу рендгенографије. Карактеристичне радиолошке промене на захваћеном зглобу потврђују дијагнозу, али ваља напоменути како радиолошке промене нису увек у корелацији с клиничким симптомима. У изузетно ретким случајевима у дијагностици се можемо користити и другим радиолошким претрагама (ЦТ, НМР).

Лечење
Нажалост, промене на хрскавицама и костима су иреверзибилне (непоправљиве). Лечење се састоји у смањењу болности и мишићног спазма, побољшању функције, спречавању контрактура и оспособљавању за активности дневног живота.

Лечење може бити:
- лековима: аналгетици, антиреуматици, антифлогистици, миотонолитици
- физикална терапија: хидротерапија (омогућава покрете у зглобу са смањеним оптерећењем), кинезитерапија (растеретне вежбе и потом јачање мишића стабилизатора зглоба) и електротерапија (углавном аналгетска)
- хируршко лечење (палијативни, каузални, артропластике, артродезе и експериментални покушаји замене или регенерације хрскавице).

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 24.5.2023.