1 2 3 4 5

ВестиКОМА - НАЈТЕЖИ ПОРЕМЕЋАЈ СВЕСТИ

Кома је најтежи квантитативни поремећај свести који може трајати годинама.

Зашто настаје кома?
Кома је последица тешког поремећаја функције виталних органа (централни нервни систем, срце, плућа, бубрези, ендокрини поремећаји) изазвани различитим ноксама као што су трауме, тровања, инфекције, поремећаји циркулације, метаболизма, тумори и др.

Који су симптоми?
У коми, пацијент је без свести и не реагује чак ни на најјаче болне надражаје (нпр. штипање и увртање брадавице дојки, јак притисак на стилоидни наставак иза мастоидног дела темпоралне кости). Неуролошким прегледом се потврђују угашени мишићни рефлекси и нереаговање зеница на светлост. Рефлекс гутања је угашен, очуване су једино виталне функције (дисање и крвоток), које могу бити повремено поремећене.

Дијагноза
Степен дубине коме се најчешће утврђује вредношћу Глазговеске кома скале (ГKC), а у новије вриеме и специјалном скалом тзв. „FOUR" („Full Outline of UnResponsiveness"), која је јако прецизна и практична. Уз то су потребни сви прегледи, лабораторијске анализе, рендгенографија, ЦТ (компјутеризована томографија), НМР (нуклеарна магнетна резонанца) и др.

Лечење
Болеснику у коми је потребна дуготрајна нега. Ради се на очувању виталних функција и отклањању узрока који је довео до коме.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 27.7.2023.