1 2 3 4 5

ВестиПАЛПИТАЦИЈЕ

Палпитације представљају осећаје јаког и убрзаног лупања срца.

Узрок настанка палипитација могу бити: вежбање, анксиозност, стрес, осећај страха, повишена телесна температура, конзумитрање кофеина, никотина, кокаина, неких дијететских средстава, хипертиреоидизам, анемија, хипервентилација, низак ниво кисеоника у крви, неки лекови (бета блокатори, антиаитмици, хормони), пролапс митралне валбуле, аритмије, обољења срца и др.

Палпитације се могу различито осетити, од осећаја непријатности, неугодности, до јаког лупања срца, осећаја неправилног ритма, " као да ће срце да искочи из груди", осећаја срца у грудима, грлу или врату. Углавном палпитације не представљају озбиљан знак, и брзо пролазе, наравно, могу бити и знак озбиљног обољења, зависно од самог узрока. Уколико постоји срчано обољење уз сам осећај палиптација, могу се јавити и губитак свести или бол у грудима, презнојавање, вртоглавица.

Битно је да сама особа која осећа палпитације запамти колико се често јављају, када се јављају, колико трају, колики је пулс у време палпитација и како се осећају за време палпитација. Дијагноза, одоносно узрок се поставља на основу анамнезе, клиничког прегледа, лабораторијских анализа, ЕКГ-а, холтера, ултразвука, ангиографије и др.

Уколико се палпитације јављају као последица стреса или анксиозности, потребно је да се особа опусти и смири, могу помоћи дубоко дисање, вежбе дисања и релаксације. Када је познат узрок лечи се основно обољење.

Превенција се састоји у редукцији стреса и ризичних фактора за обољења срца: престанак пушења, правилна исхрана, редовна физичка активност, контрола крвног притиска и нивоа холестерола у крви.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 20.11.2023.