1 2 3 4 5

ВестиПилонидални синус

Пилонидални синус је хронична инфекција коже интерглутеалне регије,најчешће се налази 2-3 цм изнад ануса. Узрокована је реакцијом длачице које урастају у размекшано ткиво ове регије.

Потпуно урастање дела коже пут унутра доводи до тога да се такав, поткожно створени, канал испуњава длакама, али исто тако и знојем, лојем и десквамованим кожним ћелијама.

Ови поткожни канали имају један или више отвора на кожи. Неретко постоји и више канала. Најчешће место појаве пилонидалног синуса или цисте јесте интерглутеална бразда, али се синус се може јавити и на другим деловима тела. Инциденца је 26 оболелих на 100.000. Мушкарци обољевају 4-5 пута чешће, припадници црне расе ређе, азијати никада. Фактори ризика за појаву пилонидалне болести су велика длакавост захваћене регије, дубља натална бразда, породична предиспозиција, гојазност, дуготрајно седење.

Симптоми се појављују када дође до инфекције, а манифестују се болом, отоком, црвенилом, цурењем садржаја у интерглутеалној регији уз често отежано и болно седење. Уколико инфекција напредује и не лечи се, те дође до формирања абсцесне колекције, тегобе се интензивирају, уз честу појаву повишене телесне температуре, језе, дрхтавице. Болест може да иде у правцу развијања хроничне инфекције са иритацијиом коже, цурењем садржаја, тињајућег бола. Пилонидални синуси се дијагностикују прегледом хируруга, а понекада је потребно урадити и ултразвук.

Лечење пилонидалног синуса који је инфициран подразумева хируршку инцизију и дренажу са лавазом, уз ординирање антибиотске терапије, аналгетика, те одговарајућих купки са циљем локлане дезинфекције. Хронични пилонидални синуси се такође оперативно лече.

Инцизијом и дренажом се лечи инфекција као компликација пилонидалног синуса, док трајно решење представља дефинитивна хируршка интервенција.

Према доступним изворима текст уредио др Драгољуб Гвозденовић, пријемно ургентна служба, Општа Болница Панчево.

Извори:

1.Hirurgija : udžbenik za studente Živan V. Maksimović, Aćimović Miodrag

2.euromedic.rs

3.atlasklinika.rs