1 2 3 4 5

ВестиМЕХАНИЧКЕ ПОВРЕДЕ ТРАХЕЈЕ И БРОНХА

Механичке повреде трахеје и бронха могу да буду директне и индиректне.

Узрок настанка

Директне повреде настају при убоду и сечењу ножем, устрела, прострела, трахеотомије, операција на грудном кошу и једњаку, вешања, интубације, бронхоскопије. Индиректне повреде виђају се код тешких траума грудног коша, прелома ребара, гажења, судара у саобраћајним несрећама.

Клиничка слика
Повреде вратног дела трахеје су скоро увек удружене са повредама ларинкса. Код затворених повреда доминантан симптом је гушење, а код отворених и пенетрантних повреда карактеристична је појава пенушаве крви са шиштањем ваздуха кроз отвор. Повреде грудног дела трахеје и бронха врло су тешке и без хируршке интзервенције смртоносне. Праћене су појавом тешког трауматског шока, диспнејом ( отежано дисање), цијанозом ( модрило), пнеумотораксом, хемоптизијиом ( искашљавање крви), поткожним и медијастинумским емфиземом. Најчешћа компликација ових повреда је појава медијастинитиса.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе (хетероанамнезе), клиничке слике и објективног прегледа.

Лечење
У лечење је најважније да се обезебеди дисање (трахеотомија, бронхоаспирација, евакуација пнеумоторакса) и спречи евентуално крвављење. Ординирају се високе дозе антибиотика. Реконструкција повређеног дела трахеје и бронха врши се торакотомијом.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 1.6.2023.