1 2 3 4 5

ВестиРационална примена антибиотика у лечењу акутних инфекција ждрела

Запаљења слузнице горњих респираторних путева представљају најчешћи узрок јављања пацијента лекару опште медицине (35-40% свих пацијената). Орофаринксна шупљина је, захваљујући добро развијеној лимфно-хематогеној дренажи, у непосредном односу са коштаним шупљинама главе, али и са доњим аеродигестивним путевима, представљајући често погодну средину за развој и ширење инфекције.

По подацима Института за јавно здравље Републике Србије 46% дијагностикованих болести код деце млађе од 6 година представљају респираторне инфекције, у узрасту од 7 до 18 година тај проценат је мањи и износи 41%, а код одраслих износи 17%.

Акутно запаљење слузнице ждрела
Подразумева запаљење слузнице фаринкса које настаје као последица дејства инфективних, алергијских или хиперреактивних агенаса. Најчешћи патогени узрочници су: "Streptococcus pyogenes", "Staphilococcus aureus" и Бета-хемолитички стрептокок, а када је о вирусима реч: вирус инфлуенце и аденовируси.
Према клиничком облику патолошко-анатомских промена на слузници, разликујемо следеће облике: акутни катарални фарингитис, акутни гнојни фарингитис и акутни улцеро-некротични фарингитис.

Акутни катарални фарингитис
Представља најчешћи облик акутног запаљења слузнице ждрела. Лекар прегледом констатује дифузну хиперемију и едем слузнице задњег зида орофаринкса са појачаном серозном саливацијом. Клиничком сликом доминирају општи и локални знаци инфекције. Општи знаци инфекције су повишена телесна температура, умор и смањен апетит. Локални знаци су осећај страног тела у ждрелу, бол приликом гутања, хиперсаливација и кашаљ.

У склопу дијагностичке процедуре потребно је урадити анализу крви: запаљенске факторе, леукоците, ЦРП и брис ждрела.
Значајан број пацијената са акутним запаљењем ждрела добије антибиотску терапију од лекара. Правилан избор антибиотика подразумева да се код катаралне форме фарингитиса започне амоксицилином 50-90мг/кг/дан десет дана, а у случају алергије на пеницилин макролидима.

Рационална употреба антибиотика не подразумева некоришћење или непрописивање антибиотка, већ правилан избор антибиотика и његово правилно дозирање за одређену болест према светским водичима имајући у виду најчешће проузроковаче инфекција. Важан је и одговарајући временски период коришћења антибиотика за одређену болест.
Када су катаралне форме упале ждрела у питању, добре резултате дају и лечења пацијената локалном терапијом - лозенгама које имају аналгетско и антимикробно дејство. Локална употреба антибиотика у облику лозенги представља безбедан начин лечења упале ждрела.

Потребан је опрез код пацијената који су алергични на неку од супстанци лека, код деце млађе од 12 година или у случајевима да постоје ране у усној дупљи или ждрелу.
Пре употребе детаљно проучити упутство. О индикацијама, мерама опреза и нежељеним реакцијама на лек, посаветујте се са лекаром или фармацеутом.

Извор: https://simptomi.rs/vesti-i-zanimljivosti/7645-racionalna-primena-antibiotika