1 2 3 4 5

Вести20. март – Национални дан борбе против рака дојки

Национални дан борбе против рака дојке ће се обележавати сваке године, а датум 20. март је одабран као први дан пролећа, што симболизује буђење природе и стварање новог живота. Србија на овај начин постаје богатија за још један дан посвећен превенцији болести и очувању јавног здравља.

Значај борбе за наше мајке, супруге и ћерке и подршка да победе болест је нешто што нас окупира и чини свакодневно посвећеним. Овај датум служи да се још једном подсетимо тежине овог проблема у српском друштву и да то ставимо испред свакодневних вести и догађаја. Он је уједно повод да станемо иза наших најближих и пружимо им сваку врсту охрабрења и помоћи која им је потребна.
Према статистичким подацима, рак дојке је најраспрострањеније малигно обољење код жена у Србији. Од рака дојке у нашој земљи сваке године оболи приближно 4000 жена, а око 1600 жена изгуби битку са овом болешћу. Лекари ипак истичу важност превенције и нуде охрабрење поруком да је рак дојке излечив у великом броју случајева уколико се открије на време.

Најефикаснији приступ унапређењу здравља, када је у питању контрола малигнитета, међу којима и рака дојке, јесте превенција. Захваљујући организованим програмима скрининга, усмереним на рано откривање рака дојке, и благовременој примени адекватног лечења, у већини развијених земаља бележи се у последњој деценији значајан пад смртности. Покретањем Националног програма скрининга у децембру 2012.г, Србија чини кораке у том правцу. Едукацијом жена о значају превенције рака дојке и редовних прегледа, мобилише се целокупна заједница у јединствен одговор на овај изазов, у чему новоустановљени Национални дан борбе против рака дојке, 20. март, може да има значајну улогу.

Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје скоро 1.700.000 оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих. Према најновијим проценама СЗО и Међународне агенције за истраживање рака, само у Европи је оболело више од пола милиона жена од рака дојке. Процењена стопа оболевања у Европи је износила 74,4/100.000 жена. Србија се са процењеним стопама налази на 20. месту у односу на 40 европских земаља. Жене у Србији се налазе у средњем ризику оболевања од ове водеће малигне локализације.

Висока учесталост оболевања од рака дојке мора се у извесној мери приписати чињеници да до данас нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка, па су домети примарне превенције, у том смислу, лимитирани. Имајући ту врсту ограничења у виду, као једино доказано ефикасно решење за смањење стопе умирања од ове болести намеће се њено рано откривање, односно секундарна превенција. Пратећи препоруке Светске здравствене организације и искуства европских земаља у спровођењу популационих скрининг програма, у Републици Србији је у децембру 2012. године започет програм организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести.

Волела бих да напоменем да у ОБ Панчево постоји одлична сарадња између одељења онкологије и хирургије дојке, да се велики број младих лекара образује у правцу лечења карцинома дојке, да би пружили што бољу здравствену негу и лечење свим пацијенткињама из јужнобанатског округа.

Текст на основу извора уредила др Милица Маравић, специјализант интернистичке онкологије, ОБ Панчево.

Извори:
1. www.zjzpa.org.rs
2. www.kancer.rs
3. dzns.rs