1 2 3 4 5

Вести17. новембар – Светски дан превремено рођене деце

Данас се обележава Светски дан превремено рођених беба, како би се подигла свест о изазовима превременог порођаја и указало на последице са којима се суочавају превремено рођене бебе и њихове породице.
У Србији се годишње роди око 62.000 беба од којих 4.000 пожури на свет. То значи да се између 4.000 и 8.000 родитеља сваке године превремено нађе на свом родитељском задатку и зато им је потребна подршка.

Превремени порођај је значајан здравствени проблем у целом свету због пратеће смртности, краткотрајних и дуготрајних последица, као и високих трошкова за здравствени систем и друштво у целини.
Лечење превремено рођених беба је захтевно, дуготрајно, скопчано са бројним ризицима и представља велики изазов за здравствене професионалце, а за родитеље и породицу, то је неочекивани догађај, извор велике трауме и хроничног стреса. Нажалост, не постоје ефикасне ране интервенције за превенцију превременог порођаја. Инвестирање у превенцију превременог порођаја треба да буде приоритет и континуирани задатак, јер свака беба заслужује да буде здрава на рођењу.

Институт за неонатологију је јединствена републичка институција терцијалног нивоа у којој се лече високо ризичне превремено рођене бебе најмање зрелости и најмање тежине на рођењу.
Институт за неонатологију годишње збрињава 20-25% од укупног броја превремено рођене деце на територији РС и преко 50% деце која се роде на територији РС са порођајном телесном масом испод 1500г.

Светски дан превремено рођене деце традиционално се прославља на Институту за неонатологију у Београду и осветљавањем управних зграда и других спомен обележја у градовима широм Србије љубичастом бојом, чак 30 општина широм Србије прикључило се овом гесту.

Текст на основу извора уредио Милан Кивић, медицински техничар Одељења Неурологије Милан Кивић, Општа болница Панчево

Извор: danas.rs
unicef.org
rtv.rs
decjisajt.rs
kurir.rs
odzaci.rs
Датум: 17.11.2023.