1 2 3 4 5

Вести29. септембар – Светски дан срца

Велику важност коју за свако савремено друштво носе болести срца и крвних судова, најбоље описује неколико следећих чињеница: у свету представљају водећи узрок смрти, значајан број ових болести може се спречити упражњавањем здравих стилова живота и сваки здравствени систем може остварити значајну корист уколико се више пажње и ресурса посвети превенцији и контроли кардиоваскуларних болести.

Светски дан срца се сваке године обележава 29.септембра. Покреће га Светска федерација за срце са циљем информисања људи широм света о кардиоваскуларним болестима путем глобалне кампање. Сваке године у свету преко 18 милиона људи умре од болести срца, а процена је да ће број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 80% превремених смрти од срчаног и можданог удара може да се спречи контролом главних фактора ризика. У нашој земљи је током 2022. године од болести срца и крвних судова умрло преко 50.000 особа. Болести срца и крвних судова су водећи узрок умирања у Србији и свету.

Најзначајнији фактори ризика за настанак кардиоваскуларних болести се могу контролисати, лечити или модификовати. У њих спадају хипертензија, хиперхолестеролемија, гојазност, пушење, конзумирање алкохола, физичка неактивност и дијабетес.

Превенција као кључ здравља срца и крвних судова

Показало се да престанак употребе дувана, смањење соли у исхрани, узимање више воћа и поврћа, редовна физичка активност и избегавање употребе алкохола смањују ризик од кардиоваскуларних болести (КВБ).

Текст на основу извора уредио др Милош Свирчев, Општа болница Панчево, Служба за Интерну медицину

Извори:

www.zdravlje.org.rs

www.who.int