1 2 3 4 5

ВестиУпала слепог црева

Апендицитис је упала слепог црева (апендикса). Слепо црево је узани део црева у облику црвуљка, дужине неколико центиметара. Једним крајем слепо црево везано је за почетни део дебелог црева, а други крај му се слепо завршава. У апендиксу се ствара мала количина слузи, која се излучује у почетни део дебелог црева, а зид слепог црева чини лимфатично ткиво, за које се претпоставља да у детињству има улогу у формирању имуног система организма.

Главни узрок упале слепог црева је блокада отвора слепог црева у дебело црево мукусом, столицом (феколитима) или увећаним лимфним ткивом које доводи до нагомилавања садржаја и накупљања бактерија које се и нормално налазе у цреву, али које у већем броју доводе до упале. Понекад је јако тешко разликовати упалу слепог црева од неких других болести у абдомену.

Уколико се јаве тегобе у виду нагло насталог бола у трбуху, који може бити праћен мучнином, повраћањем, повишеном температуром и другим тегобама - одмах се јавите лекару. Упала слепог црева је хитно стање зато што постоји ризик од пуцања слепог црева и изливања садржаја и бактерија по читавој трбушној дупљи, што може бити и животно угрожавајуће стање.

Клиничка слика се разликује од болесника до болесника. Једна половина болесника има типичне симптоме, док их друга половина нема, те је постављање дијагнозе теже. За варијације ових симптома је одговоран различити анатомски положај црвуљка, трудноћа, животна доб болесника. Тако се нпр. акутна упала црвуљка код одојчади и мале деце обично брзо развија и напредује, симптоми су јаче изражени. За разлику од њих код старих особа симптоми су оскудни или их уопште нема, а резултати лабораторијских анализа су незнатно измењени.Типична клиничка слика акутне упале црвуљка почиње грчевитим боловима у средишњем делу трбуха, односно у околини пупка. Након почетног бола јавља се мучнина, а код неких и повраћање. После четири до шест сати болови се „премештају“ у десни доњи део трбуха, где се црвуљак најчешће и налази.

Неки болесници се жале на одбојност према храни, на затвор или пак имају проливе. Ако упала напредује, развија се гангрена црвуљка те он може да пукне. У том моменту болесник осети краткотрајно олакшање. Међутим, врло брзо се поново јављају још јачи болови, али овај пут по целом трбуху, са повраћањем и тешким општим стањем болесника. Повишена телесна температура је присутна код већине болесника, али обично не прелази 38.5°Ц.

Дијагностика код упале слепог црева обухвата:Лабораторијске анализе урина и крви (крвна слика, ЦРП, седиментација), клинички преглед код општег хирурга,рендгенски снимак абдомена,ултразвук абдомена,лапароскопска експлорација.

Акутна упала црвуљка се лечи хируршки. Ради се хитно оперативно одстрањење црвуљка. Што се дијагноза раније постави и црвуљак пре одстрани, прогноза је боља. Једино ако хируршко лечење није могуће, могу се применити антибиотици, уз обавезно примање болесника у болницу и стално праћење стања.

Према доступним изворима текст уредио др Драгољуб Гвозденовић ,Пријемно ургентна служба, Општа Болница Панчево.

Извори:

Hirurgija : udžbenik za studente Živan V. Maksimović, Aćimović Miodrag

www.parks.rs

www.belmedic.rs